top of page

Musicalbegeleiding

Mijn uitgangspunt is om samen met de docent van groep 8 te kijken waar ik bij kan ondersteunen, zodat de weg naar een musical lichter kan worden. Zelf heb ik veel musicals geregisseerd en hierdoor ruime ervaring opgedaan met het maken van een pakkende, mooie musical voor het publiek, waarin de leerlingen zich prettig voelen en trots kunnen zijn op het resultaat. Ook heb ik in de loop der jaren veel docenten begeleid in het maken van musicals.

Aan de leerlingen en docenten heb ik gevraagd wat ze moeilijk vonden en zo heb ik me een beeld gevormd van waaraan we kunnen werken.

Veel moeilijkheden zijn terug te voeren op verwachtingen en teleurstellingen bij beginnende spelers en docenten. Meestal begint dit al bij de rolverdeling. De leerlingen zien zichzelf reeds als een ster op het toneel staan, terwijl hiervoor nog een weg te gaan is. De repetities en het  herhaalbaar maken en verdiepen van de dans, zang en het spel vergt veel geduld van de leerlingen.

In het proces hebben we ook te maken met de veranderingen in tijdgeest, bijvoorbeeld het eerder aanvangen van de puberteit, mondige ouders, faalangst bij de leerlingen, de nadruk van ons onderwijssysteem op de kennisvakken kunnen hierin een rol spelen. De verwachting van het publiek is echter dat er op het einde van het jaar een mooie musical staat.

Als docent van groep 8 is het belangrijk om na te denken over het niveau van de groep qua spelen, zang en dans en te leren kijken naar zowel de eigen kwaliteiten als naar die van de leerlingen. 


Sta je open om te leren en je kunt wel wat steun gebruiken op het vakgebied dramatische vorming , vooral op het gebied van het presenteren van de musical, dan werk ik graag samen met de leerlingen, docenten en school. Met veel plezier deel ik dan mijn ervaring en kennis.

Begeleidingstraject leerkracht groep 8


Vooraf krijgt de docent een handleiding over het maken van een musical. 
Hierin worden er een aantal aandachtspunten behandeld, zoals :

 

  • werken volgens een vast script en de keuze hiervan; voor- en nadelen van het werken vanuit een script

  • wat zijn de voor- en nadelen van werken vanuit improvisaties

  • wat vinden de leerlingen van groep 8 lastig aan het maken van de musical en hoe speel je hierop in bij het proces; zo nodig wat extra training of lessen vooraf geven

  • hoe gaan we om met de productietaken; o.a. decor, kleding, licht en geluid

Samen met de leerkracht van groep 8 wordt er een bestaand script gekozen of vanuit improvisaties een plan ontwikkeld. De leerkracht formuleert de knelpunten, deze worden omgezet in doelstellingen en een plan van aanpak. De leerkracht blijft hoofdverantwoordelijk voor de musical en de dramadocent begeleidt de leerkracht op het bovengenoemde. 


Graag ontwikkel ik een specifiek aanbod voor uw school en maak ik in overleg met de school een passende offerte. Noodzakelijk is minimaal 2 uur voor 2 groepen per dag.

Werkportret Marjon-15.jpg
bottom of page